llana i res més

jersei de llana per bebè- jersey de lana para bebé- wool baby cardigan

A mi m’encanta la llana. Un bon jersei de llana és el millor company per l’hivern. No digueu que pica, la llana d’ovelles merines no pica. Ni fa suar, això són les mescles amb fibres sintètiques. La llana natural és aïllant i alhora transpirable. És capaç d’absorbir la humitat, de fet hi ha marques de roba esportiva que l’incorporen per ser un teixit amb molt bones prestacions. I a més té una capacitat natural per repel·lir taques i olors i bona durabilitat.

Més al nord d’Europa és molt corrent vestir els nens amb roba de llana merino gairebé tot l’any, fins i tot roba interior com samarretes o malles. És clar que hi fa més fred, però les ovelles merines són originàries d’Espanya. No tinc ni idea de perquè la nostra tradició és vestir els bebès amb jerseis de “perlé” fins i tot a l’hivern, però un altre dia us diré perquè el “perlé” no m’agrada. I ara si girem els nostres jerseis d’hivern per llegir les etiquetes, potser no en trobarem cap que digui 100% llana. A mi m’agraden les coses autèntiques, que entenc d’on vénen i com han estat fetes. I no vull pels meus fills ni per la roba d’ILIKEMYSOCKS fibres sintètiques ni residus químics en els teixits.

gorro de llana per bebè- gorro de lana para bebé- wool baby hat

Per això la primera prioritat quan vam començar aquesta aventura va ser conèixer el camí que fa la llana. Una llana neta i que en poguéssim conèixer l’origen és el primer pas per aconseguir un producte final on tots els passos en la seva fabricació s’han fet amb respecte a les persones i al planeta. No us podem oferir un segell que en certifiqui la seva condició orgànica, però us convidem a veure cada pas de prop. Començant pel principi, aquesta és la nostra llana. Espero que us mereixi confiança!

MOUNTAIN MEADOW WOOL MILL va néixer de l’amor que senten la Karen i la Valerie per la seva terra i les seves tradicions: Wyoming és conegut pels grans ramats de xais travessant immenses pastures, són els paisatges i la història de l’autèntica Amèrica de l’oest. Clicant AQUÍ  pots veure els ranxos d’on prové la seva llana. Les ovelles són criades en llibertat i amb respecte pel benestar animal.

MOUNTAINMEADOWpostcard

Quan l’any 2007 van obrir la seva filatura ho van fer amb l’objectiu d’oferir tot allò que té d’autèntic i natural la llana que es produeix allí. El camí que fa la llana, des de l’ovella fins a convertir-se en una madeixa que es pugui teixir és llarg. Potser mai ens parem a pensar-hi, però la majoria de la roba que duem ha passat per molts processos i mans: no sabem qui hi ha treballat ni com, ni tampoc quins residus químics conté. Per això és tant valuós el seu projecte: s’asseguren de mantenir la connexió entre cada madeixa i el ranxo del que procedeix, i que aquest camí sigui sostenible i lliure de substàncies nocives afegides.

Podeu veure en el seu blog l’interior de la seva filatura, però de manera resumida el processat de la llana passa per quatre fases. En cadascuna d’elles Mountain Meadow ha fet l’esforç de fer que el procés sigui sostenible i lliure de tòxics. En la primera fase, el rentat, utilitzen sabó biodegradable enlloc de detergents i altres químics. Després l’aigua es reutilitza en un 60%. En la segona fase on s’eliminen les restes de matèries vegetals, no utilitzen les molt habituals solucions àcides; de fet nosaltres quan teixim a mà anem trobant algun trosset d’herba encara, molt millor que els residus químics que no veig! Després ve el cardat, pentinat i filat, on no utilitzen olis minerals. Finalment el tenyit es fa de forma artesanal i amb tints lliures de metalls pesants. Per als més exigents el gris natural i el cru són del color de la llana sense tenyir, tal com la produeix l’ovella. Què més es pot demanar?

collecció roba de llana- colección de ropa de lana- wool clothes collection

El pas final que convertirà la madeixa de llana en peces de roba per bebè només inclou les agulles i les mans, sense productes d’acabat, sense consum ni contaminació de màquines.

Les noies del grup de mitja de ILIKEMYSOCKS viuen a casa seva, no en barris urbans crescuts al voltant de centres productius, es coneixen i comparteixen els seus coneixements; s’organitzen elles mateixes la seva jornada laboral i guanyen un sou just. El projecte, emparat sota el paraigua de la ONG local SUUBI CENTRE reporta a més, beneficis a la comunitat.

I aquesta és tota la història de com un floc de llana esdevé un jersei de nadó a ILIKEMYSOCKS.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *