Balanç de l’any -o com muntar un projecte solidari

ILIKEMYSOCKS és una empresa per fabricar i vendre roba de nadó teixida a mà a Uganda a través d’un projecte solidari. S’ha acabat el 2015 i intento fer balanç d’aquest any d’arrencar, que en realitat han estat dos, 2014 i 2015, perquè tot és més llarg i complicat del que sembla.

Més o menys, aquestes han estat les etapes: dissenyar la roba i els patrons i buscar proveïdors de llana i cotó orgànic; tres viatges a Uganda per organitzar el grup de mitja, ensenyar a les noies a fer els patrons i muntar la producció; dissenyar la imatge de la marca i aprendre de xarxes socials per, finalment! el passat setembre obrir la web de venda online.

Aquest és l’any en imatges:

Aquest projecte l’hem finançat amb els nostres estalvis. Això ve a dir que fem que cada euro doni per molt i per altra banda, que la quantitat total és limitada. Si un dia dóna beneficis estarem molt contents, però l’objectiu és que com a mínim es pugui sostenir ell mateix. Ja m’estic començant a olorar que tardarà un temps a arribar a aquest punt…

Quan vas a l’altre costat -Uganda- a parlar de negocis, és com si haguessis viatjat a una altra galàxia. En un país on la gent confia poc en els seus bancs, en un poble on l’economia és de subsistència, les majoria de famílies s’alimenten del que cullen dels seus camps i tenir diners a la butxaca és pràcticament un luxe. Obtenen alguns ingressos no regulars de petits negocis o de la venda de productes agrícoles que serveixen per pagar l’escola dels nens i, quan en sobren, et pots comprar tasses o un matalàs nou. Així doncs, conceptes com un sou regular, treballar amb una data d’entrega o assolir un nivell de qualitat determinat no pertanyen a la seva realitat. És parlar xinès. És veure cares de per què complicar-se tant? Allí temps sempre n’hi ha molt, per tant la pressa no existeix; mai saps que t’espera per demà, així doncs planifiques poc; i els negocis i les inversions són poc segures, aleshores estalviar no té gaire sentit. Crec que aquest abisme social ha estat el primer gran repte (inesperat). Ara que tenen un sou, SUUBI CENTRE– la ONG amb qui col·laborem- els ha proposat assistir a xerrades d’economia domèstica per pensar en com administrar-los.

Quan des de casa preparava els patrons ja coneixia la situació lingüística que trobaria: al poble parlen majoritàriament una llengua local, els nens aprenen anglès a l’escola i alguns adults el parlen i pocs l’escriuen. Entre les dones és freqüent no saber escriure ni llegir i parlar poc anglès. Per això vaig fer uns patrons molt visuals, amb els diferents punts en forma de símbols i també vam pensar maneres per organitzar les diverses tasques de la producció. Però el repte va ser més gran, perquè la diferència entre nosaltres no ha estat l’idioma o la falta d’aquest, sinó el tipus d’aprenentatge: a l’escola quan són nens i sempre més, fan servir molt poc el paper i llapis però a canvi tenen molta memòria; tota la vida han memoritzat tot allò tu t’anotaries i reien de la meva mala memòria quan m’havien ensenyat paraules en Lubanda i al dia següent sempre se m’havien oblidat. Un món sense coses escrites… A canvi, les seves ganes incansables d’aprendre malgrat totes les limitacions i el seu esperit de treball en equip (molt més verdader que el nostre quan col·laborem) m’han impressionat de veritat.

Crec que el proper gran repte és donar a conèixer la marca en aquest oceà d’empreses i productes que els habitants d’aquest costat tenim a l’abast (m’espanta). No voldria que la publicitat s’endugués molta part del que els clients paguin per un jersei, però que et coneguin és difícil, molt difícil si ets així de petit. Hi posarem totes les solucions imaginatives a l’abast però aprofito per demanar que si us agrada el projecte el compartiu a les xarxes, ensenyeu la roba a una amiga; us ho agraïm per avançat de manera ben sincera!

I per acabar aquest vídeo, on es veu què hi ha en un paquet de regal de ILIKEMYSOCKS.

4 comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *